top of page
Caută
  • Poza scriitoruluihagiustefan

Ce ulei de motor sa aleg?



Exista foarte multe tipuri de ulei de motor pe piata. Deci care este mai bun? In acest articol vom prezenta ce trebuie sa stiti cand achizitionati uleiul de motor pentru masina dumneavoastra.



Viscozitatea


Ganditi-va la felul in care curge apa si felul in care curge mierea. Diferenta dintre ele este viscozitatea.


Pentru uleiul de motor, viscozitatea determina usurinta cu care uleiul curge prin motor. O viscozitate mai mare inseamna o rezistenta mai mare la curgere. Pentru un ulei mai vascos, motorul va folosi mai multa energie pentru a-l impinge unde este nevoie, deci va avea un raspuns la acceleratie putin mai incet.


Totusi, ce viscozitate va trebuie? Consultati manualul masinii. Alternativ, intrebati la magazinul de piese (sau service-ul auto) de la care cumparati uleiul. Multe motoare accepta uleiuri de diferite viscozitati. In acest caz, folositi un ulei cu aceeasi viscozitate ca cel pe care il aveti deja in masina.



Tipuri de ulei de motor


Din fericire, aici situatia este simpla: masinile moderne folosesc ulei sintetic. Totusi, daca detineti o masina foarte veche, motorul acesteia va functiona cu ulei mineral sau semi-sintetic. Iata diferenta dintre acestea:


-Uleiul sintetic rezista bine la caldura si oxidare. De aceea, se schimba la 10.000 – 15.000 de km. De asemenea, are proprietati anti-frecare mai bune decat uleiul mineral, deci ofera o economie mai buna de carburant si creste durata de viata a motorului.


-Uleiul semi-sintetic este un amestec de ulei sintetic si ulei mineral.


-Uleiul mineral nu prea rezista la caldura si oxidare. De aceea, se schimba la 5000 de km. Daca motorul dumneavoastra este foarte vechi si ati folosit in totdeauna ulei mineral, folositi-l in continuare.



Specificatiile OEM


Chiar daca doua uleiuri au aceeasi viscozitate, nu inseamna ca sunt la fel. Uleiurile de calitate au multiple certificari de la organizatii diferite, precum API, ILSAC, ACEA, etc. In manualul masinii dumneavoastra veti gasi certificarile necesare pentru ulei. Daca nu va descurcati, puteti cere ajutorul magazinului care va vinde uleiul.



Ce sunt aditivii


Uleiurile de motor contin multi aditivi fara de care motoarele moderne nu ar putea functiona cum trebuie. Majoritatea uleiurilor de motor contin in jur de 15% aditivi. Putem da cateva exemple:


-Aditivi care schimba viscozitatea uleiului

-Detergenti

-Dispersanti

-Aditivi contra uzurii

-Inhibitori de coroziune si rugina

-Agenti anti-spumare


Pachetele de aditivi variaza in functie de brand-ul si de specificatiile uleiului.

577 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page